Учени откриха в амазонската джунгла една от най-големите праисторически колекции на

...
Учени откриха в амазонската джунгла една от най-големите праисторически колекции на
Коментари Харесай

Откриха праисторическа „Сикстинска капела“ в амазонската джунгла

Учени откриха в амазонската джунгла една от най-големите праисторически сбирки на скално изкуство в света. Заради десетките хиляди рисунки върху скалата някои към този момент назовават мястото ​​„ Сикстинската шапка на античните “.

Картините, открити като част от изследователския проект LASTJOURNEY, бяха разказан за първи път в изследване, оповестено в сп. Quaternary International, а в този момент са представени и в научно-популярна тв поредица. Изпълнените с червено рисунки, които са на възраст сред 11 800 и 12 600 години, съдържат същинска съкровищница от данни за хората и животните, живели в Амазония по време на Ледената ера.

Проучванията в района станаха вероятни, откакто колумбийското държавно управление и Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) подписаха кротичък контракт, допускащ на откривателите да влязат в района. Работейки дружно с членове на локалните общности в Амазония, откриватели от три университета - английския в Екзитър и два колумбийски - де Антикуя и Националният университет, съумяха да проучат в детайли скалните рисунки, открити по време на работа по три обекта между 2017 и 2018 година

Учените имат вяра, че всички рисунки са правени от някои от

 

първите хора, достигнали Амазонка

 

—  дошли от Сибир през Беринговия пролив, преди 17 или може би 30 000 години, и след това бавно напредвали на юг. Поради големите размери на скалата, служила за платно на античните художници (тя се простира на съвсем 13 км дължина) и десетките хиляди изображения, откривателите считат, че ще са нужни генерации, с цел да се изучи цялото културно завещание на тази антична цивилизация.

Учените предполагат, че древните художници са " обелили " скалата с помощта на огън, с цел да основат празно, гладко платно. Картините ни дават визия за ежедневието на предците, които наподобява са се постарали да рисуват в съвсем недостъпни места, високо над земята. Възможно е даже да са конструирали стълби, с цел да доближат горната част на скалата, висока осем метра.

Самите картини показват голям брой отпечатъци от ръце, геометрични фигури, хора и, несъмнено, животни. Изследователите са разпознали прилепи, маймуни, костенурки и няколко други същества, но може би най-вълнуващите открития са рисунките на гигантски - и към този момент изчезнали - бозайници от ледниковия интервал, като известния мастодонт, великански ленивци (ако сте гледали някои от филмите „ Ледена ера “ ги знаете) и други копитни животни. Те също са помогнали при определянето на възрастта на находката, защото е известно, че праисторическият родственик на слона например е липсващ преди най-малко 12 000 години. 

Други разпознаваеми представители на животинския свят върху скалата включват палеолама (изчезнал тип камила), диви коне от ледниковата ера, риби, костенурки, гущери и птици, хора, които танцуват и се държат за ръце, и други подиуми. Една човешка фигура носи маска и прилича на птица с дълъг клюн.

Географското положение на праисторическата „ картинна изложба “ напълно до неотдавна

 

беше пазено в загадка

 

Междувременно английската продуцентска компания Wild Blue Media засне научно-популярен сериал за Channel 4 - Jungle Mystery: Lost Kingdoms Of The Amazon („ Мистерия в джунглата: Изгубените кралства на Амазония “), който бе излъчен през декември. 

Обектът се намира в Сераниа де ла Линдоса, където на територията на националния парк Чирибикете и преди е откривано скално и пещерно изкуство, само че в никакъв случай с такива мащаби. Учените означават, че местността е толкоз непозната, че даже още няма име. Районът е открит от екип английски и колумбийски откриватели, финансирани от Европейския проучвателен съвет.

Както се отбелязва в документалния филм, след 50 години революция сред партизаните от марксисткото придвижване ФАРК  и държавното управление, Колумбия е раздрана земя в неспокойно примирие. Територията, където са открити рисунките, доскоро беше изцяло неразрешена за достъп, а и в този момент безопасното влизане е допустимо единствено измежду дълги договаряния.

Ела Ал-Шамахи, която показва рисунките в документалния филм, казва: „ Изследването не е завършило. Научните открития не са завършили, само че огромните находки сега ще бъдат открити тук-там, които са рискови или враждебни ". 

Местните племена , за които се счита, че живеят от хилядолетия в региона, са две  — Янамани и Каяпо. Но археолозите не знаят предшествениците на кое от тях са създали картините. Яномами, които обитават двете страни на границата между Бразилия и Венецуела, са били видяни за първи път през 1759 година, когато испански откривател чул за тях от вожд на друго племе. Територията на племето е два пъти колкото Швейцария, членовете му - към 38 хиляди души. От в миналото многобройното племе Каяпо днес са останали по-малко от 9000 души, които живеят в източната част на Бразилия.

Коренните жители на Амазония доскоро не са разполагали с книжовност. Влажният климат и киселинната почва са унищожили съвсем всички следи от материалната им просвета, в това число костите. Досега всичко известно за историята на района преди 1500 година бе изведено от оскъдни археологически доказателства, като керамика и остриета на стрели. Затова откриването на тези изображения е огромен шанс за обогатяване на познанията  за тяхната история.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР